Vereniging

De Friese Modelbaan Club (FMC) is opgericht op 21 augustus 1981 met als doelstelling het beoefenen van de modelspoorhobby in clubverband. Met een ledental van ruim 80 personen is het tevens één van de grootste modelspoorverenigingen in Nederland.

Clubgebouw

Om de modelspoorhobby uit te kunnen oefenen, heeft de Friese Modelbaan Club de beschikking over een eigen ruimte met een totaaloppervlak van 350m2. In deze ruimte wordt de komende jaren gebouwd aan twee nieuwe modelspoorbanen in de schalen 1:87 (H0) en 1:160 (N).

Zoals het een echte club betaamt heeft ook de Friese Modelbaan Club de beschikking over een gezellige kantine. Hier is ruimte voor het onderhouden van onze sociale contacten onder het genot van een hapje of drankje. Een deel van de ruimte in de kantine is ingericht met een 1e klas interieur uit een Plan E rijtuig. Daarnaast is er ruimte om even rustig wat hobby-lectuur te lezen. Tevens is de bar voorzien van een tv en video, waarop tijdens evenementen (of op gewone clubdagen) video's worden vertoond die met de spoorweghobby te maken hebben. Deze ruimte is ingericht met moderne audio- en videoapperatuur.

In het clubgebouw is een knutselruimte aanwezig die tevens dienst doet als bibliotheek. In deze knutselruimte kan naar hartelust worden gebouwd, maar kunnen ook locdecoders worden geprogrammeerd. Ook deze ruimte is voor zien van audio- en videoapparatuur.

Het clubgebouw is voorzien van een stoellift en is daardoor ook voor mindervalide mensen goed te bereiken.

Activiteiten

Daarnaast organiseert de Friese Modelbaan Club geregeld leuke activiteiten:

  • uitstapjes naar het grootbedijf en museumlijnen;
  • dia- en filmavonden;
  • excursies naar onderhoudswerkplaatsen en rangeerterreinen;
  • diverse workshops en cursussen;
  • bezoeken van een aan bevriende modelspoorwegclubs in binnen- en buitenland;
  • open dagen;
  • diorama- en fotowedstrijden;
  • bezoeken van modelspoorexposities in binnen en buitenland.

Ieder jaar worden deze activiteiten in één of andere vorm herhaald, zodat deze voor een ieder steeds aantrekkelijk blijven.

Contacten andere clubs

Om op de hoogte te blijven van hetgeen er bij andere clubs in het binnen- en in buitenland gebeurt, onderhoudt de Friese Modelbaan Club nauwe contacten met een aantal andere modelspoorwegclubs.

Naast contacten met collega-verenigingen in Nederland hebben we ook al jarenlang contacten in het buitenland.